četvrtak, 17. prosinca 2015.

Briga o crkvenom ruhu

Uređenje zbirke tekstilnih predmeta u crkvi Marijina Rođenja u Muću Donjem


PIŠU Nikolina Drlje i Mateo Curić (2. godina konzervacije-restauracije)
Ispravila: doc. art. Sagita Mirjam Sunara


Docentica Sagita Mirjam Sunara organizirala je terensku nastavu u crkvi Marijina Rođenja u Muću Donjem. Na teren je povela četvero studenata: Nikolinu Drlje i Matea Curića, autore ovoga teksta, te Jelenu Hudinčec i Silviju Matas. Zadatak je bio evidentirati i urediti zbirku tekstilnih predmeta pohranjenih u sakristiji. Projekt je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske kroz program zaštite i očuvanja kulturnih dobara.


U okviru terenske nastave koju je organizirala docentica Sagita Mirjam Sunara, trebali smo evidentirati tekstilne predmete pohranjene u sakristiji crkve Marijina Rođenja u Muću Donjem.[1]


Prilikom prvog posjeta crkvi, iz pretrpanog ormara u sakristiji izvadili smo misnice i pluvijale. Izmjerili smo dimenzije svakog predmeta i fotografirali njegovu prednju i stražnju stranu (total i detalje).



Kutak za fotografiranje tekstilnih predmeta


Fotografirali smo sva veća oštećenja

Velike smo predmete morali snimati ispred crkve

O dataciji, materijalu i tehnici izrade predmeta nismo mogli puno toga reći, jer to nije naše specijalističko područje. Podatke smo unosili u dokumentacijske obrasce koje je osmislila naša profesorica. Kako izgleda ispunjeni obrazac, pogledajte ovdje.

Prije vraćanja predmeta u ormar, stare drvene vješalice zamijenili smo tzv. podstavljenim vješalicama. Te smo vješalice izradili na kolegiju Preventivna konzervacija 1. Postupak nije složen: obična se vješalica obloži debelom poliesterskom vunom (Avos) i "obuče" u pamučnu stockinette tkaninu. Više o tome pročitajte ovdje.

U okviru kolegija Preventivna konzervacija 1 izrađivali smo tzv. podstavljene vješalice
(eng.
padded hangers). Skromni nam budžet nije dozvolio da kupimo konzervatorske podstavljene vješalice.

Prije odlaska na teren izradili smo "jastuke" od stockinette tkanine 
s ispunom od poliesterske vune. Jastuke smo koristili za podupiranje kritičnih dijelova 
velikih predmeta (pregibi, mjesta savijanja)

Drugi naš posjet crkvi Marijina Rođenja u Muću Donjem uključivao je nekoliko aktivnosti: popisali smo stole i velume, fotografirali burse, prišili pamučne trakice s inventarnim oznakama na misnice.




Ispraznili smo i očistili dva ormara. U jednom su se nalazile kante, metle i sredstva za čišćenje. Taj je ormar, zbog velikih dimenzija, bio idealan za pohranu tekstilnih predmeta! Predmete iz tog ormara premjestili smo na drugo mjesto (sredstva za čišćenje nipošto se ne smiju držati blizu umjetnina). Ormar smo zatim dezinficirali smjesom etanola i vode.


Naša je nastavnica za to vrijeme pokušavala očistiti gornju plohu nebnice koja je, kako se na prvi pogled čini, impregnirana voskom. Na cijeloj se površini uočavaju sitne točkice sive boje. Pomislili smo da se radi o gljivicama.


Pluvijale i misnice s pripadajućim stolama pohranili smo u očišćeni ormar. Poredali smo ih prema inventarnom broju.

Misnice su sada uredno složene u većem ormaru. 
S ormara smo makli teške predmete, jer se gornja ploča iskrivila

Manje predmete – velume, burse i jedan ovratnik – umotali smo u beskiselinski "svileni" papir i pohranili u ladičar. Ovratnik je pritom dobio "uložak" od poliesterske vune.



Velike predmete – plašt i nebnicu – uredno smo složili. Pod pregibe smo umetnuli "jastuke" od stockinette tkanine s ispunom od poliesterske vune. Predmete smo omotali polietilenskom tkaninom (Tyvek) i spremili na dno ormara.



Zajednička fotografija s don Ivanom Barišićem, župnikom župe Donji Muć

Šećer na kraju: kao znak zahvalnosti za dobro obavljen posao, don Ivan Barišić, župnik župe Donji Muć, poklonio nam je dvije teglice svoga meda.


- - -

Bilješke
[1] Na web-stranici Ministarstva kulture pročitajte članak o metodologiji evidentiranja pokretne kulturne baštine. Terenski dio posla uključuje popisivanje predmeta. Svaki predmet treba identificirati, izmjeriti i datirati. Treba utvrditi tehniku njegove izrade, opisati mu izgled i zatečeno stanje. Dakako, treba ga i fotografirati.


ZAHVALE
Zahvaljujemo konzervatorici Katarini Cvitanić što nam je pomogla identificirati neke tekstilne predmete.

4 komentara:

  1. Ne vidim bas dobro je li ova misnica s ruzicastom ili s crvenom sredisnjom trakom i ornamentima?

    Ne spominju se u tekstu, a i ne vidim na slikama, pa pretpostavljam da manipule uopce niste nasli?

    OdgovoriIzbriši
  2. Misnica s pete fotografije ima crvenu središnju traku. Ornamenti su crvene boje na srebrnoj podlozi. Ako želite, poslat ću Vam njenu fotografiju u većoj rezoluciji, samo mi javite e-mail adresu.

    Manipule, nažalost, nismo pronašli...

    Lijep pozdrav i hvala što nas pratite!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ne treba veca rezolucija. Nadao sam se da je mozda ruzicasta misnica jer bi to bila jedna od najljepsih koje sam vidio.

      Imate zanimljiv blog i lijepo je vidjeti da se netko brine i podize svijest za to zanemareno, a siroko rasprostranjeno blago. Da je bar bio netko takav u 70-ima, ali bolje ikad, nego nikad.

      Izbriši
    2. Hvala na lijepim riječima. To nam puno znači!

      Izbriši