srijeda, 30. ožujka 2011.

Promjena imena i dvije preporuke

PIŠE Sagita Mirjam Sunara, v. as.


Nakon samo jednog dana, mijenjamo ime bloga. Od danas se zove "Bez blica, molim". :)



Emilija Vranković mi je u ranim jutarnjim satima poslala svoje preporuke za web-surfere. Na forumu časopisa In situ pronašla je dva zanimljiva teksta o bjelokosti i perju.

- - -



"Identification and regulation of a precious material", Smithsonian National Museum of African Art

Znate li kako razlikovati bjelokost? Ova publikacija u PDF formatu nudi zanimljiv opis bjelokosti, njezine obrade i upotrebe kroz povijest. Tekst je vrlo poučan, a prate ga lijepe slike predmeta izrađenih od bjelokosti.

Interesantan je podatak da se bjelokost može dobiti i od drugih životinja - ne samo od slonova. Najcjenjenija je slonova bjelokost, dok se druge koriste kao zamjene. Određene tehnike, primjerice infracrvena svjetlost, omogućuju određivanje različitih vrsta bjelokosti. Svaka vrsta ima različiti uzorak na površini. Treba razlikovati bjelokost različitih životinja, primjerice kitova ubojica, nilskih konja... ili nekih nadomjestaka poput plastike, kosti, školjaka, rogova i drugih kombinacija.





Tema preventivne konzervacije perja svidjela mi se jer nije uobičajena. U članku se govori o perju i gdje se sve stavljalo; od šešira i satova do pelerina i naušnica. Izneseni su podaci o strukturi i građi perja, vrstama perja, čak i pigmentima i njihovoj koloraciji. Govori se o čimbenicima potrebnim za "razvoj" određene boje, prirodnim pigmentima u ptičjem perju, uzrocima propadanja i raznim parazitima koji se u njemu nastanjuju. Također se govori o utjecaju svjetla na perje te metodama i rezultatima istraživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar