utorak, 29. ožujka 2011.

Prvi blog-zadatak

PIŠE Sagita Mirjam Sunara, v. as.


Blog "Spriječi, zaustavi, uspori!" nastao je u sklopu kolegija Preventivna konzervacija 1 koji predajem na prvoj godini studija konzervacije-restauracije pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Naše brucoše Anju, Maju, Tinu, Nives, Anu, Ivanu, Nađu, Daniela i Emiliju predstavila sam u članku "Upoznajte naše brucoše!".

Budući da slika govori tisuću riječi, prilažem njihovu zajedničku fotografiju.


Na blogu ćemo objavljivati materijale vezane uz kolegij Preventivna konzervacija 1: sažetke predavanja, izvješća o terenskoj nastavi, prezentacije semestralnih projekata... Nastava se održava jednom tjedno; srijedom od 17 do 19 sati. Termin nije osobito zahvalan - studenti obično dođu na predavanje umorni pa prezentaciju držim uz upaljeno svjetlo, da ne zaspu. Vjerujem da bi neki od njih rado nabavili ovaj modni dodatak:


Prošli smo tjedan razgovarali o utjecaju svjetlosti na propadanje umjetničkih zbirki. Studenti su na kraju dobili zadatak pretražiti forum online časopisa In situ, izdvojiti dva zanimljiva linka i napisati nekoliko rečenica o svakom, nešto poput anotirane webliografije. Ovo nema nikakve veze s utjecajem svjetla na propadanje umjetničkih zbirki, pa ni s preventivnom konzervacijom - zapravo sam ih željela upoznati sa časopisom In situ i potaknuti na istraživanje online izvora o konzervaciji-restauraciji.

Nives Mijić i Ivana Duvnjak prve su predale sažetke. Pogledajte koje su zanimljive tekstove pronašle...

- - -

Preservapedia - online enciklopedija o očuvanju baštine

Stranica je na engleskom jeziku. Zanimljivi članci o konzervatorskim i restauratorskim radovima, ali i drugim temama iz područja zaštite; mogli bismo je nazvati Wikipedijom kulturne baštine. Iako ponekad postoji problem s poveznicama (linkovima), vrijedi biti uporan. Znamo koliko je teško pronaći stručnu literaturu pa iako ne izgleda privlačno na prvi pogled, uz malo truda mogu se naći korisne informacije za seminare. :)



"Close Examination: revealing the stories behind the paintings" bio je naziv izložbe koja je održana u londonskoj Nacionalnoj galeriji od 30. lipnja do 12. rujna prošle godine, a ova web stranica prezentira njen sadržaj. Znanstvenici, restauratori i povjesničari umjetnosti otkrivaju falsifikate, pogrješke i zanimljivosti o umjetninama iz Nacionalne galerije. Grafički lijepo oblikovana stranica nudi mnoštvo slika i tekstova. Teme su odlično sistematizirane. Stranica već na prvi pogled djeluje privlačno pa ne sumnjam da će svatko poželjeti kliknuti na neku temu čim uoči i slikovni materijal.


SHASHOUA, Yvonne, Degradation and inhibitive conservation Of Baltic amber in museum collections (Degradacija i očuvanje baltičkog jantara u muzejskim zbirkama), Department of Conservation - The National Museum of Denmark, ožujak 2002.

Ovaj link preporučam osobama koje u kratkim crtama žele saznati nešto o rukovanju jantarom u muzejskim kolekcijama. Priručnik se sastoji od osam cjelina u kojima se opisuju struktura, sastav te promjene jantara pod raznim utjecajima. Tekst prate fotografije i rezultati ispitivanja. Procesi i zaključci opisani u priručniku temelje se na istraživanjima Konzervatorskog laboratorija Nacionalnog muzeja u Danskoj.


FORD; MIMMACK, Art and science of gilding, (Umjetnost i znanost pozlaćivanja), Rochester, N. Y. - Ford & Mimmack, 1909.

U knjizi se nalaze praktične instrukcije vezane uz tehnike ukrašavanja okvira za slike zlatnim listićima, umjetnim zlatom i srebrom. Navedeni su i recepti te opisane različite tehnike pozlaćivanja. Detaljno, korak po korak, knjiga vas vodi kroz cijeli postupak pozlaćivanja, sve do završnih detalja. Opisani su čak i postupci poput matiranja, nanošenja šelaka, patiniranja, itd.

Nema komentara:

Objavi komentar