srijeda, 20. travnja 2011.

Spašavanje umjetnina u Drugom svjetskom ratu

PIŠE Ana Šapina


Očaravajuća priča o Rose Valland, kustosici u galeriji Jeu de Paume u Louvreu za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Godine 1940. nacisti su zauzeli Louvre, a Jeu de Paume su koristili za pohranu neprocjenjivih umjetnina oduzetih iz drugih francuskih muzeja ili privatnih zbirki. Nacisti su ostavili Rose u Jeu de Paumeu da katalogizira ukradene umjetnine, no nisu znali da ona razumije njemački. Danju, dok je mirno radila svoj posao, Rose bi prisluškivala razgovore Nijemaca o krađi predmeta, a navečer bi po sjećanju te podatke zapisivala u svoj dnevnik. Nacisti su svaki ukradeni predmet fotografirali i dokumentirali. Rose je i to iskoristila; na kraju radnog vremena krišom bi uzimala negative fotografija, tijekom noći sama izrađivala pozitive, a negative bi sljedeći dan neopaženo vratila. Na temelju njenih zabilješki i fotografija veliki broj ukradenih predmeta nakon rata je vraćen vlasnicima.

Slika preuzeta sa stranice Židovskog muzeja u Berlinu

Rose je učinila i puno više od toga! Pred sam kraj rata, nacisti su odlučili evakuirati (transportirati) ukradene predmete u Njemačku. Rose je o svemu obavijestila francuske vlasti pa im to nije pošlo za rukom.

Sve ovo opisano je u njenim bilješkama koje su publicirane pod nazivom Sur le front de l'art. Inspiriran Roseinim herojskim pothvatom, 1964. godine snimljen je igrani film The Train. Svima bih preporučila da pogledaju dokumentarni film o nacističkoj krađi umjetnina The Rape of Europa. (Pogledajte trailer.)

Pročitajte članak "Rose Valland: Art Spy of the French Resistance" i bilješku na Wikipediji. Za one željne pokretne slike tu je i kratki video "The Greatest Heroine of World War II".

1 komentar: