CSI tim 2015.

Stoje (slijeva nadesno): Nikolina Drlje, Jure Balić, Marita Marković, Mateo Curić i Lucija Jurlin. Sjede: Jelena Hudinčec, Josip Pašalić, Silvija Matas, Vinko Lipanović i Dominika Kristiana Pavlov


Omišanin Jure Balić razvio je ljubav prema umjetnosti kroz nastavu iz likovne kulture u osnovnoj školi; to je uvelike odredilo njegov životni poziv. Završio je umjetničku školu u Splitu, slikarski smjer. U srednjoj se školi prvi put susreo s konzervacijom-restauracijom, no pravu ljubav prema restauriranju razvio je kroz svoj hobi: obnavljanje oldtajmera, brodova i drugih predmeta. "Kad završim studij, volio bih se profesionalno baviti restauriranjem starih automobila", kaže Jure.

Mateo Curić dolazi iz Opuzena. Završio je Srednju školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, smjer dizajn metala. Najvećim uspjehom smatra osvojenu treću nagradu na natječaju za vizualne radove koji je Galerija Klovićevi dvori organizirala povodom izložbe Pabla Picassa 2013. godine. Mateo je bio član četveročlanog tima, a nagrađeni se rad zvao Obiteljski ručak. Osim rada u metalu i emajliranja, Mateo se kroz srednju školu upoznao sa slikarstvom i kiparstvom. Ipak, najdraži mu je predmet bila Tehnologija materijala; kroz taj je predmet postupno razvio interes za konzervaciju-restauraciju. "Restauraciju vidim kao spoj znanosti i umjetnosti, i to je ono što me najviše privuklo ovoj struci," objašnjava Mateo. "Zanima me istraživanje povijesti spomenika i materijala od kojih su načinjeni."

Nikolina Drlje je rođena 30. rujna 1995. godine u Splitu. Pohađala je V. gimnaziju "Vladimir Nazor". S konzervacijom-restauracijom prvi se put susrela na putovanju u Rim; nakon toga je počela istraživati čime se bave konzervatori-restauratori. "Konačnu odluku o upisu na ovaj studij donijela sam u trećem razredu srednje škole," otkriva Nikolina. "Tada sam se i počela pripremati za prijemni ispit." Tijekom priprema upoznala se s različitim slikarskim tehnikama i postupno usavršavala vještinu plastičnog oblikovanja. "To mi je povećalo želju za upisom, ali i za daljnjim učenjem i usavršavanjem," kaže.

Jelena Hudinčec rođena je 7. rujna 1988. godine u Koprivnici. Nakon završene opće gimnazije upisala je Pravni fakultet u Zagrebu. Jelena jako voli sakralnu umjetnost i glazbu. Osim toga, voli razgledavati crkve i obilaziti sajmove antikviteta. Kroz ove se interese u njoj javila želja za boljim upoznavanjem kulturne baštine, osobito one sakralne, ali i načina njezina očuvanja. Godine 2013. Jelena je odustala od studija prava i odlučila upisati studij konzervacije-restauracije. Splitskome je fakultetu dala prednost pred zagrebačkim i dubrovačkim, jer smatra da on tijekom prve godine studentima daje širi uvid u konzervatorsko-restauratorsku struku. Za prijemni se ispit pripremala dugo, proučavajući literaturu iz područja povijesti umjetnosti, učeći kemiju i pripremajući mapu likovnih radova.

Šibenčanka Lucija Jurlin od ranoga je djetinjstva pokazivala ljubav prema umjetnosti i glazbi. Lucija voli posjećivati muzeje i izložbe. Nakon završene Ekonomske, upravno-birotehničke i trgovačke škole, smjer ekonomist, upisala je Pravni fakultet u Splitu. S restauriranjem se upoznala na skupnoj izložbi studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uslijedio je posjet Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu i jednoj privatnoj restauratorskoj radionici, ali i obilazak građevina na kojima su se izvodili restauratorski zahvati (tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku, unutrašnjost šibenske katedrale). Za upis na studij konzervacije-restauracije Lucija je uzela poduku iz slikanja i kemije. Od pet specijalizacija koje fakultet nudi, najviše je zanimaju konzerviranje-restauriranje štafelajnih slika i polikromiranog drva i konzerviranje-restauriranje metala.

Vinko Lipanović dolazi s otoka Korčule, iz Lumbarde. Rođen je 15. prosinca 1994. godine. Završio je Klesarsku školu u Pučišćima, smjer klesarski tehničar. Za konzervaciju-restauraciju se zainteresirao preko sestre Ivke, diplomirane konzervatorice-restauratorice. U odabiru studija veliku je ulogu odigrala ljubav prema starinama i očuvanju kulturne baštine. Vinko je prijemni ispit položio iz drugog puta. Cjelogodišnje pripreme za upis na studij uključivale su satove crtanja, vježbanje modeliranja i rekonstruiranja oslikane površine, instrukcije iz kemije... Od specijalizacija koje fakultet nudi, najviše ga zanima konzerviranje-restauriranje kamena. Nakon završetka studija želi se vratiti na Korčulu i baviti se očuvanjem kulturnoga blaga Lumbarde i njezine okolice.

Marita Marković je rođena 23. kolovoza 1995. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti, slikarski smjer. U njenoj se srednjoj školi često govorilo o konzervaciji-restauraciji. Nekoliko joj je nastavnika spomenulo da na Umjetničkoj akademiji postoji istoimeni studij. U sklopu priprema za prijemni ispit, Marita je vježbala crtanje i slikanje i čitala literaturu iz povijesti umjetnosti. Kaže da se restauriranjem želi baviti, jer očuvanje starih umjetničkih predmeta u njoj budi poseban svijet, svijet koji je za neke davno zaboravljen.

Silvija Matas dolazi iz Osijeka. Rođena je 2. kolovoza 1995. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer slikarski dizajner. U srednjoj je školi sudjelovala u brojnim volonterskim radovima koji su uključivali oslikavanje zidova i izradu skulptura od gline. U trećem je razredu slušala predmete Restauracija i slikanje kopija i Slikarska tehnologija. Znanje koje je kroz te predmete stekla pomoglo joj je da upiše studij konzervacije-restauracije. Za restauratorsku se struku zainteresirala kroz posjete muzejima i izložbama, ali i kroz ljubav prema "starinskom" namještaju i slikama rađenim na platnu i drvu. Za upis se pripremala ponavljajući gradovo iz kemije i povijesti umjetnosti. Posjetila je radionicu za restauriranje slika Hrvatskog restauratorskog zavoda u Osijeku, razgovarala sa studentima konzervacije-restauracije... "Restauracija mi nije bila prvi izbor," priznaje Silvija, "ali sam odlučila pokušati. Mislim da bih se mogla pronaći u toj struci." Najviše je privlači restauriranje štafelajnih slika i polikromiranog drva.

Josip Pašalić rođen je 26. svibnja 1991. godine u Splitu. U Splitu je završio i Graditeljsko – geodetsku tehničku školu. Svo svoje slobodno vrijeme posvećuje crtanju. Crtanjem se bavi od pete godine života, a ta ga ljubav, kaže, i dalje neopisivo vuče. S vremenom je razvio crtačku vještinu, a danas mu je najveća strast crtanje portreta u olovci i oslikavanje zidova. "Crtanje ne smatram ni hobijem niti poslom," dodaje, "već velikom strašću i ljubavi". Josip je svoj cijeli život u doticaju s restauracijom, budući da mu je otac restaurator. Najprije je promatrao svog oca u poslu, a onda je počeo istraživati konzervatorsko-restauratorsku struku. Naposljetku je odlučio da se time želi baviti.

Dominika Kristiana Pavlov rođena je 20. prosinca 1995. godine u Splitu. Njena baka, akademska slikarica, prenijela je na nju ne samo ljubav prema umjetnosti, nego i mnogo znanja i brojne vještine. Dominika Kristiana je pohađala Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer kiparski dizajner. Sudjelovala je na brojnim izložbama humanitarnog karaktera, ali i na nekoliko natjecanja. Maturirala je 2014. godine. Aktivno se bavi ronjenjem. Na tečaju ronjenja upoznala je jednog podvodnog arheologa i tako se zainteresirala za konzervaciju-restauraciju. Kolega iz ronilačkog kluba omogućio joj je da posjeti nekoliko podvodnih arheoloških nalazišta i da sudjeluje u njihovom dokumentiranju. "Studij konzervacije-restauracije nudi mi priliku da spojim dvije svoje velike ljubavi: umjetnost i more," kaže Dominika Kristiana, koju osobito zanima konzerviranje-restauriranje arheološke baštine.Tekstove prikupila i uredila: Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografija: Sagita Mirjam Sunara (listopad 2014.)

Kratke biografije studenata 1. godine (verzija za print) preuzmite ovdje.

Nema komentara: