nedjelja, 26. svibnja 2013.

Izrada kutija za pohranu

PIŠU Lena Bošković i Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografije: S. M. Sunara


Jedan od načina na koji se predmeti mogu zaštititi od štetnih vanjskih utjecaja je pohranjivanje u kutije. Na prošlom smo satu dobili zanimljiv zadatak: trebali smo izraditi kutije za pohranu deset kanonskih tablica iz crkve Marijina Rođenja u Muću Donjem. Izrada kutija dio je projekta preventivne zaštite te sakralne zbirke.


Radili smo dva tipa kutija: jednodjelnu kutiju s preklopnicama (tzv. one-piece enclosure with corner flaps; predložak je dostupan na stranici Northeast Document Conservation Centera) i dvodijelnu kutiju s kutovima ojačanim ljepljivom trakom (predložak je dostupan na stranici Kanadskog instituta za restauriranje, "CCI Notes: Making Protective Enclosures for Books and Paper Artifacts).


Razmjestili smo klupe i podijelili se u dvije grupe. Svaka je grupa dobila jednu kanonsku tablicu. Prva je grupa radila kutiju s preklopnicama, a druga dvodijelnu kutiju. Za izradu kutija koristili smo muzejski pH-neutralni karton debljine 1.1 mm, težine 800 g/m2.

Najprije je trebalo izmjeriti dimenzije kanonske tablice i olovkom iscrtati konture kutije na kartonu. Kutije smo izrezivali skalpelom, a prilikom rezanja služili smo se metalnim ravnalima i trokutom.

Izrezivanje

Sljedeći je korak bilo savijanje kartona (biganje). Linije savijanja urezali smo, tj. utisnuli u karton uz pomoć teflonske špatule.

"Urezivanje" linija teflonskom špatulom

Savijanje

Grupa koja je radila dvodjelnu kutiju na kraju je trebala zalijepiti uglove baze i poklopca ljepljivom trakom. Korištena je pamučna ljepljiva traka s ljepilom koje se aktivira vodom.

Vana i Josipa lijepe uglove kutije

Dora pokazuje gotovu kutiju s poklopcem

Josip, Matea, Ana Marija i Viktoria izradili su kutiju s preklopnicama


Tablice su savršeno "upale" u svoje kutije pa smo bili jako zadovoljni obavljenim poslom.

Nema komentara:

Objavi komentar