petak, 18. prosinca 2015.

Posjet Crescatu: Što je novo na tržištu konzervatorsko-restauratorskih materijala i opreme?

PIŠE Sagita Mirjam Sunara, doc. art.


Studentica Tina Tomšič i ja nedavno smo posjetile izložbeni salon Crescata, tvrtke s kojom Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu već godinama uspješno surađuje. Od Crescata redovito naručujem materijale za preventivnu konzervaciju. Tvrtka posluje vrlo profesionalno: na upite odgovaraju u roku od nekoliko sati, a robu isporučuju vrlo brzo. Vrijedno je spomenuti i to da Crescat svake godine donacijama podupire konferenciju studija konzervacije-restauracije.

Prije nekoliko godina, u okviru terenske nastave iz kolegija Preventivna konzervacija 1, u Crescat sam dovela veliku grupu studenata. Domaćin nam je bio Krešimir Jadro, direktor tvrtke. Gospodin Jadro je studentima održao zanimljivo predavanje o materijalima koji se koriste u preventivnoj konzervaciji. Studenti su mogli pogledati i "opipati" sve materijale. Bilo je to dragocjeno iskustvo!

Gospodin Jadro je i ovaj put bio naš domaćin. Tina i ja zamolile smo ga da nam pokaže nove proizvode u Crescatovoj ponudi.

Bookkeeper, Absorene i Groom/Stick

Većina prizvoda koje Crescat nudi već neko vrijeme dostupna na tržištu, objasnio nam je gospodin Jadro. Ipak, ove su se godine na popisu najprodavanijih proizvoda našli sprej Bookkeeperspužva za suho čišćenje i Groom/Stick.

Bookkeeper se koristi za neutralizaciju papira u ne-vodenoj otopini (tzv. suha neutralizacija). Restauratori papirne građe danas daju prednost tom postupku pred neutralizacijom u vodenoj otopini ("mokra" neutralizacija). S Bookkeeperom sam se prvi put susrela 2012. godine na Međunarodnoj konzervatorsko-restauratorskoj radionici Lopud: kolegica Griet Blanckaert sa Sveučilišta u Antwerpenu koristila ga je za deacidifikaciju platna.

Neutralizacija platnenog nositelja slike Čistilište s oltara Gospe od Karmena 
u crkvi Sv. Marije od Špilice na Lopudu (snimljeno 2012. godine)

Spužva za suho čišćenje – Absorene Dry Cleaning Sponge – izrađena je od prirodnog vulkaniziranog kaučuka, a koristi se za suho čišćenje različitih materijala: papira, kože, zidnih slika, štafelajnih slika… Taj je materijal vrlo popularan kod mojih kolega s Instituta za konzervatorsko-restauratorske znanosti Sveučilišta u Kölnu (i oni sudjeluju u Međunarodnoj konzervatorsko-restauratorskoj radionici Lopud).

Groom/Stick je prirodna guma koja se koristi za odstranjivanje prljavštine, prašine, masnoće, grafita i sl. Koristi se za suho čišćenje papira, ali i drugih materijala, primjerice kamena.

Materijali za suho čišćenje: u pozadini se vide Groom/Stick i spužva za suho čišćenje

"Primjećujemo da se u našim institucijama posljednjih godina velika pažnja pridaje kvalitetnoj pohrani predmeta", kazao nam je gospodin Jadro. Crescat, naime, bilježi rast prodaje materijala za izradu zaštitne ambalaže po mjeri, kao i već gotovih tipskih kutija, uložnica i mapa od materijala arhivske kakvoće. "Drago nam je da postoji sve veća svijest koliko zaštitna ambalaža od kemijski stabilnih materijala osigurava i fizičku i kemijsku zaštitu gradiva od prašine, prljavštine, svjetla, štetnih plinova i mehaničkih oštećenja", dodao je.

Trajne arhivske kutije za pohranu različitih materijala: arhivskoga gradiva, tekstilnih predmeta, numizmatičkih zbirki...


Crescatove trajne arhivske kutije koristila sam za pohranu manjih predmeta iz zbirke pokretnih kulturnih dobara crkve Marijina Rođenja u Muću Donjem. Za opremanje kutija koristila sam montažnu pjenu i Tyvek. Više o tom projektu pročitajte ovdje

U Crescatu se može nabaviti sve za pohranu fotografskih materijala. Jako me razveselila vijest da će ta tvrtka početkom iduće godine izdati knjigu o fotografskim tehnikama i čuvanju fotografskih materijala!


Crescat se bavi i opremanjem slika. Lijevo je "obično" staklo, a desno nereflektirajuće staklo UltraVue® koje, osim što je oku gotovo nevidljivo, blokira 70 % ultraljubičastog zračenja

Moj kolega Jure Matijević i ja smo ove godine od Crescata naručili prijenosni digitalni USB mikroskop Dino-Lite s infracrvenom rasvjetom. Koristimo ga za inspekciju štafelajnih slika. Gospodin Jadro mi je kazao da Crescat sada nudi najnoviju liniju Dino-Lite mikroskopa.

Posjet Crescatu Tina i ja smo zaključile zajedničkom fotografijom s našim ljubaznim domaćinom. Strast s kojom gospodin Jadro pristupa svom poslu uvijek me iznova oduševi: to je čovjek koji istinski mari za očuvanje kulturne baštine.


Krešimir Jadro, Sagita Mirjam Sunara i Tina Tomšič (foto: Neven Peko)

Nema komentara:

Objavi komentar