srijeda, 30. ožujka 2011.

Najnovije ime

UVOD Sagita Mirjam Sunara, v. as.
PIŠU Nađa Šperac i Tina Tomšič
Ispravila i uredila: Sagita Mirjam Sunara


Cijeli jedan dan blog se zvao "Bez blica, molim!"; onda je došlo novo predavanje iz kolegija Preventivna konzervacija 1 i studenti su predložili da blog preimenujemo u "CSI - Conservation Students' Investigation". Prijedlog je prihvaćen.

U nastavku teksta pročitajte preporuke za web-surfere. Autorice su Nađa Šperac i Tina Tomšič.

- - -


Besplatni elektronički časopis na engleskom jeziku. e-conservation magazine donosi stručne i znanstvene članke, a obuhvaća teme iz područja konzervacije i restauracije, od preventivne zaštite do primjene najnovijih restauratorskih materijala i tehnika. Časopis izlazi dvomjesečno, do sada je objavljeno 18 brojeva, a posljednji je 'izašao' u veljači. Može se pregledavati online ili preuzeti u pdf formatu.


"U laboratoriju stvoreno novo torinsko platno", tportal.hr (rubrika Kultura)

Zanimljiv članak o "pothvatu" jednog profesora organske kemije sa Sveučilišta u Paviji.
Luigi Garlaschelli dokazao je kako se jednostavnim kemijskim procesom može postići efekt koji se vidi na čuvenom torinskom platnu. Koristio je isključivo metode i materijale koji su bili dostupni u srednjem vijeku. Primjenom C-14 tehnike znanstvenici su već ranije utvrdili da torinsko platno datira između 1260. i 1390. godine.





Ovaj link preporučam svima koje zanima konzervacija i restauracija animiranog filma. Stranica se bavi očuvanjem umjetnosti klasične animacije te etičkim principima njene restauracije. Želite li doznati nešto o restauraciji originalnih bojanih slojeva, lijepljenju i poravnavanju već obojanog papira, rekonstrukciji dijelova koji nedostaju i drugim zahvatima - ovo je pravo mjesto za vas. Tekst prate slike konzervatorsko-restauratorskih zahvata.

Zanimljiv je podatak da su klijenti Animation Art Conservation-a su najpoznatiji tvorci animiranog filma: Walt Disney Company, Warner Bros., Hanna-Barbera, United Productions of American i drugi.


MATERO, Frank G.; GUSTINE, Andrew, "Bibliography of Architectural Terracotta", Graduate School of Fine Arts - University of Pennsylvania, siječanj 2001.

Ako vas zanima terakota, bacite pogled na "Bibliography of Architectural Terracotta" - ovdje su navedene sve publikacije o izradi, oblikovanju, glazurama i ugradnji terakote; građevinama ukrašenim terakotom; očuvanju, konzervaciji i restauraciji ovog materijala. Uz svaku bibliografsku jedinicu navedeno je ime autora i naziv publikacije, ponegdje i sažetak.

Nema komentara:

Objavi komentar