ponedjeljak, 4. travnja 2011.

Ratovi i prirodne katastrofe

Nakon tridesetogodišnje vladavine, u veljači je s vlasti odstupio egipatski predsjednik Hosni Mubarak. U protuvladinim demonstracijama na meti se našao i Egipatski muzej u Kairu. Japan je u ožujku pogodio najjači potres u povijesti; razorni tsunami odnio je brojne živote i nanio veliku materijalnu štetu. U Libiji se trenutno vodi rat, a bogatoj arheološkoj baštini ove zemlje prijeti velika opasnost.

Naše posljednje predavanje bilo je posvećeno temi zaštite kulturne baštine u oružanim sukobima i prirodnim katastrofama. (Zgodno je spomenuti da je sredinom ožujka u Klovićevim dvorima otvorena izložbe "Pompeji - život u sjeni Vezuva"; kao što znamo, Pompeji su uništeni vulkanskom erupcijom 79. godine.) Knjižnica Umjetničke akademije ne raspolaže literaturom iz ovog područja. Srećom, neki su materijali dostupni na internetu; jedan broj GCI Newsletter-a posvećen je ovoj temi. (Svakako pročitajte članak "Cultural Property at War: Protecting Heritage during Armed Conflict".)



Studenti su imali zadatak pretražiti izvore na internetu i pronaći 'svježe' primjere ugrožene, oštećene ili uništene baštine. Svoje mi je materijale prva poslala Ivana Duvnjak. (Bravo, Ivana!) Nakon nje mi se javila Nives Mijić.

. . .

Egipatski Muzej u Kairu: Kraljevske mumije netaknute, blago kralja Tutankamona bit će restaurirano

Tjekom protuvladinih prosvjeda i uličnih nereda u Egiptu vandaliziran je Muzej u Kairu u kojemu se čuvaju vrijedni ostaci velikih vladara te moćne civilizacije. Brojne su pretpostavke o tome kako je do toga došlo. Odlučila sam ostaviti nagađanja po strani i podijeliti sa čitateljima našeg bloga ovaj zanimljivi link. Dobre vijesti: mumije kraljevske obitelji su netaknute, a sedamdesetak oštećenih predmeta bit će restaurirano. Našla sam i jedan prikladan video; snimka prikazuje neke od najvažnijih izložaka Egipatskog muzeja u Kairu.

(Ivana D.)

. . .

Amerikanci krivi za uništavanje babilonskog blaga?

Jedna stara vijest sa portala Minber.ba: "Američke trupe uništile arheološko blago Babilona". U članku se navodi da su u iračkom gradu Babilonu, jednoj od kolijevki ljudske civilizacije, američke snage uništile vrijedne arheološke ostatke prilikom izgradnje vojne baze. Nadalje, dok je grad bio pod njihovom kontrolom pokradeni su i uništeni Hamurabijev i Nabukodonosorov muzej, Babilonska biblioteka i druge kulturne ustanove... Babilon je jedan od najvećih arheoloških lokaliteta na svijetu.

Japanci još ne prijavljuju štete

Global Heritage Fund (GHF) je neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom, očuvanjem i održavanjem najznačajnijih i najugroženijih lokaliteta u zemljama u razvoju. Na njihovoj sam stranici pronašla članak "Damaged Zuigan-ji Temple Shelters Earthquake and Tsunami Survivors" koji govori o stanju vrijednog japanskog budističkog hrama poslije razornog potresa i tsunamija. (Slika ispod prikazuje građevinu prije potresa.) U hramu se nalazilo preko 100 vrijednih predmeta - svi su uništeni.

Japanci gotovo da i ne prijavljuju materijalne štete na kulturnoj baštini; na prvom im je mjestu spašavanje ljudskih života. Ovaj članak je vjerojatno pronašao put u svijet samo zato što su u hramu trenutno utočište pronašli brojni Japanci.


(Nives M.)

Nema komentara:

Objavi komentar