četvrtak, 2. lipnja 2011.

Još malo Splita i Brača



Anja Mihotović: Gužva u splitskoj riznici

Tema mog semestralnog rada je preventivna zaštita predmeta u riznici katedrale sv. Duje. Držim da je glavni problem nedostatak prostora. Vrijedne slike, skulpture i raspela, liturgijske knjige, misno ruho i relikvije – sve je to izmiješano i nagurano u skučene vitrine, bez nekog jasnog reda. Rasvjeta se nalazi unutar vitrina, pa je moguće da dolazi do zagrijavanja predmeta, što svakako predstavlja problem. Vitrine nisu hermetički zatvorene pa u njih ulazi prašina i taloži se na predmetima.

Neki predmeti su očišćeni i restaurirani, dok ostali čekaju red. U svom se radu neću baviti problemima restauracije, već ću dati prijedlog za bolji razmještaj predmeta. Nastojat ću ih grupirati prema vrsti materijala i osjetljivosti.



Daniel Grgić: Propadanje kamenih skulptura na grobljima

Moj semestralni rad bavi se očuvanjem kamenih skulptura na jednom bračkom groblju. Na slici vidimo skulpturu izrađenu od bračkog kamena vapnenačkog porijekla (Veselje Unito). Skulptura je stara petnaest godina. Iako je kamen vrlo otporan na 'zub vremena', na površini skulpture već se uočavaju onečišćenja organskog porijekla. (U blizini skulpture rastu borovi, a pelud i smola stvaraju plodnu podlogu za razvoj mikroorganizama.) Zbog blizine mora, kamen bi mogao biti kontaminiran solima.

Predmet moje studije bit će analiza štetnih utjecaja na kamene skulpture. Planiram izraditi ‘katalog’ oštećenja i onečišćenja kamena, nešto poput Illustrated Glossary on Stone Deterioration Patterns.

Nema komentara:

Objavi komentar