ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

Papir, olovka, žilet, celofan, marker

PIŠE Ana Šapina
Ispravila i uredila: Sagita Mirjam Sunara, v. as.



Vlado Martek, Elementarni procesi u poeziji (1978.-1979.)
Olovka, papir, folija, kombinirana tehnika

Rad Elementarni procesi u poeziji uključuje četiri lista papira formata A4, tri grafitne olovke i žilet. Papiri su postavljeni vertikalno. Na prvom je olovkom napisano: "SADRŽAJ POEZIJE ZAMJENJUJEM NAPUŠTANJEM PJESME, PJESNIKA, POEZIJE". Drugi papir je vertikalnom crtom podijeljen na dva dijela. Na lijevoj polovini u zaglavlju stoji natpis "PJESNIK", a na desnoj "PJESMA". Na lijevoj polovini je drugi, manji papir (blokić?), a na njemu nenašiljena grafitna olovka. Treći rad iz ovoga ciklusa je list papira na kojemu je devet puta ispisano "ovo nije san", svaki put u novom retku. Na papir je dijagonalno položena drvena, zidarska olovka. Četvrti rad je list papira iz kojega je izrezan kvadratić na kojemu je rukom ispisana riječ 'metafora'. Na papiru se nalaze žilet i drvena olovka.



Radovi su zaštićeni staklom koje je od površine odvojeno distancerima. Po svemu sudeći, radi se 'običnom' pa bi ga trebalo zamijeniti nereflektirajućim staklom koje filtrira UV zračenje.

Radovi datiraju iz 1978. i 1979. godine. Vjerojatno se nisu primjereno čuvali, zato je papir jepožutio. Podsjetimo, papir je higroskopan materijal koji treba čuvati u primjerenim mikroklimatskim uvjetima: temperatura od 20 °C i relativna vlažnost između 50 i 65%. Osvjetljenje ne bi smjelo biti jače od 50 luxa.

Papire bi trebalo pohraniti odvojeno od olovki i žileta. Druga je mogućnost da se izradi kutija s pregradama u kojoj će se čuvati svi materijali. Prije pohrane, djelo bi trebalo fotografirati ili na neki drugi drugi način dokumentirati raspored elemenata, kako bi se prilikom sljedećeg izlaganja svi dijelovi postavili na pravo mjesto.

Restauratori koji budu radili na ovim radovima morat će voditi brigu o simbolici djela pa bi autora trebalo pitati mijenja li se njegovo značanje ako se, primjerice, olovke ili žilet zamijene novima.


Vlado Martek, Ima istine u autorskim knjigama (2007.)
Celofan, marker

Na svakom od pet vodoravno postavljenih listova celofana crnim je markerom ispisana jedna riječ. Zajedno tvore natpis: „IMA ISTINE U AUTORSKIM KNJIGAMA“. Listovi su A4 formata. Duž lijevog ruba spojeni su metalnim spajalicama. Kako je rad nastao prije nekoliko godina, u dobrom je stanju očuvanosti.

Kao derivat celuloze, celofan je jako higroskopan; zbog ovoga na nekim celofanima postoje zaštitni premazi polimernim lakovima. Osim što smanjuju higroskopnost, lakovi mijenjaju još neka svojstva celofana, poput nepropusnosti vodene pare i mogućnost spajanja zavarivanjem. Trebalo bi ispitati postoji li na ovim celofanima zaštitni sloj, jer to određuje uvjete u kojima bi trebali čuvati. (Više o celofanima pročitajte ovdje.)

Celofan, zbog svoga sastava, propada slično kao i papir pa bi se trebao čuvati u sljedećim uvjetima: 50-65% relativne vlažnosti, temperatura 20 °C.

Nema komentara:

Objavi komentar